Rabu, 7 April 2010

Ciri-ciri Wanita Sebagai Isteri


Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:"wanita dikahwini kerana hartanya atau kecantikannya,keturunannya atau agamnya, maka hendaklah anda memilih yang mempunyai agam yang kukuh, niscaya kamu bernasib baik." Melalui hadis tersebut, antara ciri-ciri wanita sebagai isteri seperti berikut:-


  • Agama ~ wanita soleh yang berpegang teguh dengan agama dapat memelihara maruah diri, keluarga, dan agama. Apabila menjadi isteri, dia seperti bidadari dunia yang mampu menenangkan perasaan suaminya di rumah mahupun diluar rumah. Setelah bergelar ibu, dia mampu mendidik dan membimbing zuriatnya menjadi insan bertakwa berasaskan pengetahuan agamanya.

  • Kecantikan ~ memang tidak dinafikan bahawa paras rupa menjadi ukuran insan mencari jodoh. Rasa bangga apabila orang lain menjeling pada pasangan kita yang tampak cantik dan bergaya. Namun perlu diingat kecantikan bukanlah hak milik kekal. Keindahan wajah pada seseorang kian pudar ketika usia semakin meningkat.

  • Akhlak Baik ~ orang dulu-dulu memandang tinggi pada anak gadis mahupun teruna yang berakhlak baik. Biarpun wajah kurang menarik, tetapi disebabkan sikap mulia itu, maka orang lain senang memandang wajahnya.Itulah keistimewaan orang yang mempunyai kelebihan dari segi akhlak baiknya.

  • Keturunan Baik ~ wanita yang datang daripada keturunan baik mahupun berperibadi tinggi. Pasangan yang baik mampu menjadikan suasana rukun damai dalam berkeluarga.

0 comments:

Catat Ulasan