Sabtu, 17 April 2010

Jaga 7 Sunnah Rasulullah SAW


Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup. Hidup bukan untuk mati., tapi mati itulah untuk hidup. Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup.tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketaqwaan.Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah :-


  1. Tahajud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajudnya.

  2. Membaca Al-Quran sebelum terbit matahari alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

  3. Jangan tinggalkan masjid terutama pada waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkatan bukan kerana panggilan muazin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

  4. Jaga solat duha, kerana kunci rezeki terletak pada solat duha.

  5. Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

  6. Jaga wujud terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwuduk. Kata Khalifah Ali bin Abu Thalib,"orang yang selalu berwuduk senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayang dia ya Allah".

  7. Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada pengahayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran islam lainnya. Zikir juga juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hendonisme.

0 comments:

Catat Ulasan