Sabtu, 3 April 2010

Dapatkah Dia Tolong Kamu??inikah role model anda

Dulu Nabi Muhammad menjadi role model kepada para sahabat dan umat islam, negara menjadi aman dan damai.. umat islam hidup dengan penuh ketenangan dan berasa syukur dan indahnya hidup mereka walaupun pada ketika itu seribu kedhaifan dari segi kecanggihan... tetapi sekarang masa telah berubah... kecanggihan teknologi dan media massa telah meneraju otak manusia sehinggakan alpa dan lalai akan tanggungjawab mereka.. beribu rancangan realiti diwujudkan.. beribu drama dan filem di tayangkan... sehinggakan manusia jadi tak tentu arah. sekiranya dulu Nabi Muhammad SAW menjadi role model dalam hati umat islam, tetapi sekarang artis yang tiada hebatnya telah mengambil alih bertakhta di hati manusia...kita ambil contoh anak remaja, mereka sanggup buat apa sahaja demi artis kesayangannya.. contohnya beli album, poster, dan membeli pakaian yang fesyennya hampir serupa dengan artis pujaannya tersebut.. Dulu para sahabat sanggup juga berjuang demi nyawa Nabi Muhammad.. sama seperti anak remaja tetapi di mana silapnya anak remaja sekarang??? silapnya mereka adalah mereka mengambil artis menjadi role model mereka...inikah manusia yang akan bantu anda di akhirat nanti???

sekiranya kita memakai cara pemakaian artis... mengikut cara percakapan artis tersebut... apa yang kita dapat??? NOTHING!!! tetapi sekiranya kita mengikut perbuatan Nabi Muhammad, secara percuma kita telah peroleh pahala kerana secara tidak langsung kita telah mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW... sekiranya kita menyanyi lagu artis tersebut apa yang kita dapat?? hanya kelalaian dan membuat perkara yang sia-sia... tetapi sekiranya kita berselawat keatas Nabi insyaallah Nabi Muhammad akan mendoakan kita kembali.. selain itu para jin juga kan mendoakan kebaikan untuk kita Insyaallah.... dapatkah artis-artis itu membantu kamu diakhirat kelak?? dapatkah mereka menyelamatkan kamu dari seksaan api neraka??? cuba fikirkan kembali wahai teman seperjuangan sekalian.. Nabi Muhammad telah berkorban beribu pengorbanan kepada kita sehinggakan kita masih bernyawa dalam islam dan iman... kejayaan islam sekarang adalah titik peluh Nabi Muhammad SAW... fikirkan lah kembali saudara..

oleh itu, pilihlah role model yang betul.. jangan kerna rupa tetapi biarlah dari manfaatnya.. sekiranya syaitan menjadi role model kita maka nerakalah jawabnya tetapi sekiranya para ahli syurga menjadi role model kita insyaallah Syurga lah tempat kita.... selamat memilih role model anda!!!!

0 comments:

Catat Ulasan